Tilaa uutiskirje RSS-syöte
Maanantai 18.06.2018


Ympäristövaikutusten arviointiin yhteinen suunta - Luken työkalu auttaa biotaloustuotteiden elinkaariarvioinnissa


09.10.2017 08:08

Euroopan unioni on tiivistämässä rivejään tuotteiden elinkaariarvioinnissa. Tavoitteena on, että jatkossa kestävät tuotteet ja yritykset erottuvat markkinoilla entistä paremmin - ja luotettavammin. Luonnonvarakeskus (Luke) on kehittänyt vaikutusarviointeja ja uuden EcoModules-työkalun nopeuttamaan ja helpottamaan tuotteiden elinkaariarviointia.

Elinkaariarviointi on yleisesti hyväksytty menetelmä tuotteiden ja organisaatioiden ympäristövaikutusten arvioinnissa. Euroopan komissio on kehittänyt elinkaariohjeistusta vuodesta 2010 lähtien, jotta yritykset pystyvät pienentämään tuotteidensa ympäristövaikutuksia ja tuotteiden ympäristötiedot perustuisivat yhdenmukaisiin arviointimenetelmiin.

Yleisluontoisten elinkaariohjeistusten lisäksi komissio on viime vuosina tukenut sektori- ja tuoteryhmäkohtaisten ohjeistusten tekemistä. Jatkossa arviointien ja viestinnän pitäisi perustua entistä enemmän tuotteen todellisesta tuotantoketjusta kerättyyn tietoon.
"Uutta tässä on se, että arvioinnissa käytettäviin lähtötietoihin kohdistuu entistä suurempaa painetta, tietojen tulisi olla tuotantoketjujen todellisilta toimijoilta aina raaka-aineiden tuotannosta saakka", sanoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Hannele Pulkkinen.

Komission ohjeistus kattaa 14 ympäristövaikutusluokkaa ilmastovaikutuksesta resurssien kulutukseen. Useissa vaikutusluokissa arviointimenetelmien kehitystyö on edelleen kesken. Lukessa on viime vuosina paneuduttu ilmastovaikutuksen ohella muun muassa vesi- ja ravinnejalanjälkien, maaperävaikutuksen, toksisuusvaikutusten ja luonnon monimuotoisuuden vaikutusarvioinnin kehittämiseen ja soveltamiseen Suomen olosuhteisiin.

Luken palvelu auttaa elinkaariarviointien tekemistä yrityksissä

Lukessa on kehitetty asiakaslähtöinen elinkaariarvioinnin tiedontuottamisen ja laskennan työkalu, EcoModules-palvelu. Se tekee yrityskohtaisesta tuotteiden ympäristövaikutusten elinkaarilaskennasta tehokasta ja takaa tulosten vertailukelpoisuuden. EcoModules on suorassa vuorovaikutuksessa alan parhaan viimeisimmän tieteellisen tutkimuksen kanssa, ja siksi sen avulla tuotetut tulokset ovat aina ajan tasalla ja tieteellisesti luotettavia.

"Alkuvaiheessa EcoModulesilla voidaan arvioida tuotteiden ilmastovaikutukset ja rehevöittävät vaikutukset, lähitulevaisuudessa myös muita vaikutuksia kuten vesijalanjälkeä ja ekotoksisuutta. Ruoan osalta tarkasteluun voidaan tuoda myös tuotteen ravitsemuksellinen laatu", Luken tutkija Merja Saarinen sanoo.

EcoModules perustuu verkostomaiseen toimintaan ja arvon yhdessä luomiseen. Luke kutsuukin niin teollisuutta kuin tietoteknisiä ratkaisuja ja ympäristöpalveluita tuottavia yrityksiä mukaan kehittämään EcoModules-palvelua eri biotaloussektoreille.

Palvelu tukee jatkossa myös kuluttajien ympäristövalintoja

Tarve tuottaa tietoa tuotteiden ja niiden raaka-aineiden elinkaarisista ympäristövaikutuksista kasvaa koko ajan. Suomessa on viime vuosina edetty kuluttajatuotteiden ilmastomerkkien kanssa.

"Tällä hetkellä suurin paine luotettavan elinkaarisen ympäristötiedon tuottamiselle tulee ulkomailta. Tuotekohtainen ympäristötieto tukee vientiponnisteluja niin elintarvike-, metsä- ja puutuoteteollisuudessa kuin laajemminkin biotalousyrityksissä, myös kotimarkkinoilla, kertoo Luken asiakaspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri.

"EcoModulesin avulla yritykset pystyvät vastaamaan vaativimpienkin asiakkaiden tietotarpeisiin. Samalla EcoModules tukee yritysten ympäristöjohtamista ja -viestintää", Saarinen sanoo.

Jatkossa EcoModules mahdollistaa myös kuluttajille suunnattujen palvelujen kehittämisen. Niiden avulla kuluttajat voivat valita vähemmän ympäristöä kuormittavia tuotteita ja hallita oman toimintansa aiheuttamia ympäristövaikutuksia.

Luke/ CO2-raportti

Bookmark and Share






22

 +4%  +1%   0%  +2%  +2%

Yhteensä kton CO2 ekv:
495
  - Maatalous:
22
%
  - Jätehuolto:
8
%
  - Lämmitys:
7
%
  - Kuluttajien sähkönkulutus:
11
%
  - Tieliikenne:
51
%
Asukasta kohden:
94
kg
Muutos edelliseen viikkoon:
 +1
%

ŅQuiťnes son los responsables de afrontar el cambio climŠtico?

Source: Infobae - El cambio climŠtico es probablemente el mayor desafŪo ambiental y social que enfrenta la humanidad, y que fue generado por el ser humano. Es un problema global que se resuelve en forma global, en donde existen muchos matices que hacen difŪcil el consenso entre los paŪses respecto a las decisiones que deben tomarse. Sin embargo, todos reconocen el siguiente principio como marco de discusiůn: principio de responsabilidades comunes pero diferenciadas. Este principio reconoce que todos los paŪses tienen responsabilidad comķn de solucionar el problema, aunque no todos en el mismo nivel y grado, ya que histůricamente los paŪses desarrollados han contaminado mŠs a efecto de construir sus economŪas que aquellos que estŠn en vŪas de desarrollo. Y no todos los paŪses tienen la misma capacidad y recursos para enfrentar la problemŠtica.

Consecuencias del cambio climŠtico en los peces

Source: El tiempo - Una subida de 2įC altera la metilaciůn del ADN y la expresiůn de genes claves para la supervivencia y el desarrollo. Este estudio ofrece una nueva visiůn sobre las consecuencias del cambio climŠtico en los peces a travťs de modificaciones epigenťticas en todo el genoma

Could evaporation be the next renewable energy?

Source: Reuters - Wind and solar power are growing as sustainable alternatives to fossil fuels, but storing renewable energy through the night, when the sun isn?t shining, or when no wind is rotating the turbines, remains a hurdle.

Figueres: ?Estados Unidos pierde competitividad saliendo del Acuerdo de ParŪs?

Source: EFE Verde - La ex secretaria de cambio climŠtico de la ONU que alcanzů el Acuerdo de ParŪs y actual directora del proyecto Misiůn 2020, Christiana Figueres, subraya que EE.UU. "se queda rezagado y pierde competitividad" abandonando el Acuerdo de ParŪs y cediendo a otros paŪses el liderazgo de la economŪa baja en carbono.

Reducir la deforestaciůn e incrementar captura de CO2 en el suelo, una estrategia climŠtica y de seguridad alimentaria

Source: El Periůdico - Las polŪticas climŠticas que se centran en la agricultura y los bosques podrŪan llevar al aumento de los precios de los alimentos, pero reducir la deforestaciůn e incrementar la captura de carbono en la agricultura podrŪa reducir significativamente las emisiones de gases de efecto invernadero, evitando riesgos para la seguridad alimentaria, segķn un nuevo estudio publicado en 'Environmental Research Letters'.

Kunnat CO2-raportissa

Alavus
Aura
Espoo
Eurajoki
Forssa
Hamina
Hankasalmi
Hartola
Hausjärvi
Heinola
Helsinki
Hollola
Hyvinkää
Hämeenkyrö
Hämeenlinna
Iisalmi
Iitti
Ikaalinen
Ilmajoki
Ilomantsi
Imatra
Janakkala
Joensuu
Jokioinen
Jyväskylä
Järvenpää
Kaarina
Kangasala
Karkkila
Kauniainen
Kemi
Kemiönsaari
Kerava
Kirkkonummi
Kiuruvesi
Kokkola
Kotka
Kouvola
Kuhmoinen
Kuopio
Kuortane
Kurikka
Kuusamo
Kärkölä
Lahti
Laitila
Lappeenranta
Lapua
Lieto
Lohja
Loimaa
Loviisa
Masku
Mikkeli
Mynämäki
Mäntsälä
Mänttä-Vilppula
Naantali
Nakkila
Nousiainen
Nurmijärvi
Orimattila
Oulu
Padasjoki
Paimio
Parainen
Parikkala
Pirkkala
Pori
Pornainen
Porvoo
Posio
Punkalaidun
Pyhtää
Raahe
Raisio
Rauma
Riihimäki
Rovaniemi
Rusko
Salo
Sastamala
Sauvo
Seinäjoki
Sipoo
Somero
Suomussalmi
Suonenjoki
Sysmä
Taivalkoski
Tampere
Turku
Tuusula
Ulvila
Uusikaupunki
Vaasa
Vantaa
Varkaus
Vihti
Ylivieska
Ylöjärvi
√Ą√§nekoski







Etelä-Suomen Lääni Länsi-Suomen lääni Itä-Suomen lääni Oulun lääni Lapin lääni